Liczba pytań: 766868

Liczba odpowiedzi: 7162187

Kategoria: Zrób to sama
(17 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [15.04.2018]

Jakie polskie tradycyjne potrawy lubicie najbardziej i robicie nie tylko "od swieta " ?

U mnie to : pierogi z kapusta i grzybami oraz barszcz / zurek z jajkami :)

Najlepsza odpowiedź
(5 - 2)
71%
Gęś albo kaczkę z jabłkami (wolimy gęś), kasza gryczana z sosem grzybowym i ogórkiem kiszonym, surówka z kapusty kiszonej, ryby (tu sięgam po stare książki kucharskie, bo po wojnie przepisy na ryby ograniczyły się do usmażenia na śmierć w centymetrze panierki... a tyle można ciekawych rzeczy zrobić), barszcz czerwony czysty i ukraiński... A i tak najlepsze danie to młode ziemniaki z koperkiem, skwarkami i porządny mlekiem zsiadłym :D
gość  gość 15.04.2018


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
(0 - 1)
0%
Bigos postny ( a wiec zamiast miesa daje wiecej grzybow, suszonych sliwek i dla unowoczesnienia smazone "mieso" sojowe) .
Pozatym uwielbiam karpia , ale niestety oprocz w Wigilie, pojawia sie rzadko u nas, bo wiadomo jest drogi.
gość gość 15.04.18, 19:55

(1 - 4)
20%
To nie jest co prawda wielka "potrawa" ale conajmniej raz w tygodniu smaze dla calej rodziny chleb maczany w jajku. To smak mojego dziecinstwa .
gość gość 15.04.18, 19:58

(0 - 3)
0%
Rosol :D
gość gość 15.04.18, 20:00

(0 - 0)
0%
Pierogi z kapusta i grzybami
gość gość 15.04.18, 20:00

(0 - 1)
0%
gość
Bigos postny ( a wiec zamiast miesa daje wiecej grzybow, suszonych sliwek i dla unowoczesnienia smazone "mieso" sojowe) . Pozatym uwielbiam karpia , ale niestety oprocz w Wigilie, pojawia sie rzadko u nas, bo wiadomo jest drogi.


jakiego "miesa" sojowego uzywasz do tego bigosu? kostki sojowe, czy kotleciki czy ten puder?
gość gość 15.04.18, 20:04

(3 - 1)
75%
gość
Bigos postny ( a wiec zamiast miesa daje wiecej grzybow, suszonych sliwek i dla unowoczesnienia smazone "mieso" sojowe) . Pozatym uwielbiam karpia , ale niestety oprocz w Wigilie, pojawia sie rzadko u nas, bo wiadomo jest drogi.


karp jest drogi?
gość gość 15.04.18, 20:05

(0 - 1)
0%
bigos. mogłabym jeść na okrągło. Barszcz czerwony też. I chlebek maczany w jajku jak wspomniała jakaś Pani wyżej. Już wiem co będę jadła jutro na śniadanie;)
gość gość 15.04.18, 20:07

(1 - 2)
33%
U nas najczesciej pojawia sie na obiad to co robila moja mama i moja babcia. Ziemniaki smazone z cebulka , jajka sadzone i do tego papryka konserwowana lub ogorki konserowane -

Zawsze u nas uwielbiana jest tez mizeria
gość gość 15.04.18, 20:12

(0 - 0)
0%
gość
gość
Bigos postny ( a wiec zamiast miesa daje wiecej grzybow, suszonych sliwek i dla unowoczesnienia smazone "mieso" sojowe) . Pozatym uwielbiam karpia , ale niestety oprocz w Wigilie, pojawia sie rzadko u nas, bo wiadomo jest drogi.
jakiego "miesa" sojowego uzywasz do tego bigosu? kostki sojowe, czy kotleciki czy ten puder?


Takiego "miesa" ktore jest w torebkach jako kotlety :) Tylko trzeba przedtym ugotowac w wywarze warzywnym :)
gość gość 15.04.18, 20:13

(5 - 2)
71%
Gęś albo kaczkę z jabłkami (wolimy gęś), kasza gryczana z sosem grzybowym i ogórkiem kiszonym, surówka z kapusty kiszonej, ryby (tu sięgam po stare książki kucharskie, bo po wojnie przepisy na ryby ograniczyły się do usmażenia na śmierć w centymetrze panierki... a tyle można ciekawych rzeczy zrobić), barszcz czerwony czysty i ukraiński... A i tak najlepsze danie to młode ziemniaki z koperkiem, skwarkami i porządny mlekiem zsiadłym :D Gęś albo kaczkę z jabłkami (wolimy gęś), kasza gryczana z sosem grzybowym i ogórkiem kiszonym, surówka z kapusty kiszonej, ryby (tu sięgam po stare książki kucharskie, bo po wojnie przepisy na ryby ograniczyły się do usmażenia na śmierć w centymetrze panierki... a tyle można ciekawych rzeczy zrobić), barszcz czerwony czysty i ukraiński... A i tak najlepsze danie to młode ziemniaki z koperkiem, skwarkami i porządny mlekiem zsiadłym :D
gość gość 15.04.18, 20:13

(2 - 4)
33%
gość
U nas najczesciej pojawia sie na obiad to co robila moja mama i moja babcia. Ziemniaki smazone z cebulka , jajka sadzone i do tego papryka konserwowana lub ogorki konserowane - Zawsze u nas uwielbiana jest tez mizeria


Jaka bieda :o
gość gość 15.04.18, 20:16

(0 - 2)
0%
Jajka sadzone to polski nedzenie
gość gość 15.04.18, 20:18

(0 - 2)
0%
A ja do dzis nie wiem czym sie roznia klopsy od pulpetow
gość gość 15.04.18, 20:19

(4 - 4)
50%
gość
gość
U nas najczesciej pojawia sie na obiad to co robila moja mama i moja babcia. Ziemniaki smazone z cebulka , jajka sadzone i do tego papryka konserwowana lub ogorki konserowane - Zawsze u nas uwielbiana jest tez mizeria
Jaka bieda :o
masz racje, u Ciebie-umyslowa.
gość gość 15.04.18, 20:19

(2 - 1)
67%
gość
A ja do dzis nie wiem czym sie roznia klopsy od pulpetow
Pulpety są gotowane, klops to pieczeń z mielonego.
gość gość 15.04.18, 20:20

(1 - 4)
20%
gość
gość
A ja do dzis nie wiem czym sie roznia klopsy od pulpetow
Pulpety są gotowane, klops to pieczeń z mielonego.


Blee
gość gość 15.04.18, 21:29

(0 - 0)
0%
Kotlet schabowy w panierce, ziemniaki i mizeria. Uwielbiam to zestawienie
gość gość 16.04.18, 00:36